Vi bruger cookies. Når du klikker videre, accepterer du, at der sættes cookies. Læs mere her om formål og fravalg.

Luk

Daft Punk var ikke ”Lucky”

Af Peter Anders Franch, Marketing Lead

Duoen Daft Punk benyttede sig af moderne marketing da de kreerede og markedsførte ”Get Lucky”. Ved brug af enkle metoder og ved at engagere deres fans (kunder) opnåede de at blive nummer 1 verden over. Det til trods for, at de ikke havde haft et hit siden år 2000.

Den store franske pop/elektroniske duo Daft Punk udgav for nylig deres meget ventede album ”Random Access Memories”. Et album fyldt med 70’er inspirerede toner, beats og ørehængende melodier.

Da jeg forleden så TV blev det konkluderet, at sommerens officielle hit og lyd var albummets første single”Get Lucky”.
Det fik mig til at reflektere over, hvordan et band, der ikke har været i nærheden af et hit siden år 2000 (One More Time), kan ende med at ligge nummer 1 på 55 forskellige digitale hitlister verden over.

Det skyldes en lang række faktorer. Det har selvfølgelig noget at gøre med opbygningen af selve nummeret. Den er omhyggeligt konstrueret med hjælp af musikalske veteraner som Nile Rodgers (TænkDavid Bowie – Let’s Dance) over en periode på fem år. Nummeret emmer af 70’er nostalgi.

Det er kreeret med rigtige instrumenter og ikke ved brug af computere.

Derudover, så ligger der en decideret genial marketingkampagne bag.

Kreativitet og minimalisme

Thomas Bangalter, den ene halvdel af duoen, kalder deres kampagne for ”a seduction”.

”You cannot make people excited by giving them everything. It’s a process of tempting, of teasing, of creating desire.”

Det betød, at de publicerede en såkaldt “slow rollout”, hvor de involverede store reklametavler og plakater placeret strategisk rundt om de større byer i Europa og USA. Indholdet var ikke mere end blot et billede af duoen i deres ikoniske hjelme. På nettet kørte korte reklamer med et instrumentalt beat, der hverken nævnte noget om sangen eller udgivelsesdato. Hvis jeg ikke husker helt forkert, havde de sågar en lignende reklame i udvalgte biografer.

I stedet for at lave en ”Blitzkrieg” som man efterhånden kender når kunstnere og deres album skal promoveres, så benyttede de i stedet en minimalistisk tilgang.

Ligeledes gjorde de brug af traditionelle marketingmetoder som TV og plakater. Dette resulterede i en masse snak i forummer på internettet og specielt på de sociale medier. Her opdaterede de deres hjemmeside med et billede af deres hjelme. Samme billede lagde de op på deres Facebook-side.

Stadig uden nævnelse af sang, album, udgivelsesdato eller noget andet. De skabte kort sagt mystik og ’buzz’. Uundgåeligt gik deres marketingkampagne viral, da billeder blev postet på Instagram og Twitter.

Engagement, engagement, engagement

Minimalismen og mystikken fortsatte de med. Med 14 dages mellemrum udsendte de 15 sekunders klip af hvad der til sidst blev til ”Get Lucky”.

David Wong som er stor fan af Daft Punk udtrykker essensen og genialiteten bag marketingkampagnen.

”It was a constant ’come hither’ act. By the time they gave it all to you, you couldn’t help but eat it up.”

Ovenstående udtalelse passer slående til hele tankegangen og motivationen bag kampagnen, nemlig involvering og engagement.

Daft Punks manager Paul Hahn udtaler “… there’s a great unexpressed desire in audiences worldwide to be active and to participate and not be spoken to as just a passive entity. You have to engage an audience in a way that inspires their imaginations. You have to invite them to participate”.

Det er netop essensen af moderne marketing. De opbygger autenticitet og mystik omkring produktet (bandet og sangen), udvælger omhyggeligt deres marketingkanal og engagerer deres tilhængere (kunder).

Moderne Marketing

Følger man den ganske fremragende marketing rapport ”The Modern Marketeer – From real to ideal har de været dygtige til at facilitere den største udfordring for marketing. Nemlig ”engagement” og ”targeting”. Ligeledes balancerer de det kreative og det strategiske.

Hvad enten det er btb, btc, musikfans, bankkunder eller andet, så higer prospekter efter indhold der relaterer sig til deres præferencer, og der er mange veje at gå. Digital Marketing er et godt sted at starte. Kend din kundes digitale fodspor, segmenter og giv dem indhold de interesserer sig for.
Optimer din hjemmeside ved A/B splittesting, få flere konverteringer. Brug din hjemmeside til at vise personaliseret indhold. Listen er lang.

Daft Punk eksemplet er ikke direkte relaterbart til industrier og brancher uden for musikindustrien, men den eksemplificerer ganske tydeligt, hvor langt man kan nå, ved at kende sit publikum og fodre dem med relevant indhold. I bedste fald transformerer du dine kunder til at blive ambassadører for din virksomhed og dertilhørende produkt/service.

Jeg lytter stadig til ”Get Lucky”…